Aktualności

Aktualności

Co słychać w Mazurskiej Zagrodzie…

Nasza Zagroda to fantastyczne miejsce o każdej porze rokusmile. W lutym i w marcu na różnego rodzaju warsztatach  gościliśmy w sumie dziewięć grup  dzieci i dorosłych, w tym  międzynarodową ekipę  z Turcji, Grecji i Polski w ramach programu Erasmus+ 🇹🇷🇬🇷🇵🇱.  To wspaniale  spędzony razem  czas, miejsce na naukę, wymianę doświadczeń, dyskusje. Były warsztaty kulinarne: pizzowe i bułeczkowe, były wielkanocne z malowaniem jajek, były i artystyczne, podczas których powstały autorskie magnesy w kształcie rybek. Odbyło się też  pierwsze spotkanie ludzi ciekawych poznawania innych, chętnych do dzielenia się swoimi talentami, pomysłami. W trakcie tego niezwykłego spotkania powstały piękne pisanki, ozdabiane tradycyjną metodą, czyli malowane gorącym woskiem. Wszystkie nasze działania można zobaczyć na :  https://www.facebook.com/LokalnaGrupaDzialaniaMazurskieMorze/

                 

       

 

CO W PIECU PISZCZY, CZYLI….

We wnętrzu naszej chaty jest pewne szczególne pomieszczenie, zwane niegdyś czarną  kuchnią. W nim  piec chlebowy o ogromnym potencjale. Można w nim piec niemal wszystko, należy jednak podchodzić do zagadnienia z pokorą, bo „Piec napalić na chleb nie jest rzeczą łatwą, trzeba mieć w tem praktykę. Nie każda umie ogień niecić nawet” – możemy przeczytać w artykule Wandalina Szukiewicza z początku ubiegłego wieku. Niezastąpione okazuje się tu doświadczenie, które w dodatku nie przenosi się na pozostałe piece. Każdy z nich jest inny, do tego miewają jeszcze humorysmile Nasz piec również, niemniej  pewne wypieki wychodzą nam  całkiem udatnie. Zapraszamy więc z czystym sumieniem na warsztaty, podczas których powstać mogą: bułeczki, pizza, podpłomyk, świąteczne pierniczki i w niedalekiej przyszłości – chleb.

STYCZEŃ  W MAZURSKIEJ ZAGRODZIE

W środę, 17 stycznia, w Centrum Aktywizacji i Współpracy Mazurska Zagroda odbyło się spotkanie konsultacyjne w ramach opracowywanej Lokalnej Strategii Rozwoju dla obszaru 17 gmin mazurskich, organizowane przez Lokalna Grupa Rybacka Mazury. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele organizacji pozarządowych i aktywnych społeczności takich jak Koła Gospodyń Wiejskich. W części warsztatowej uczestnicy mieli możliwość stworzenia autorskiej pizzy wypieczonej w naszym piecu chlebowym oraz zrobienia zakwasu. Przy pizzy i chlebie, również z naszego pieca, konsultacje, dyskusje nabrały innego wymiaru

20 stycznia, w piękną, bardzo zimową sobotę w naszej Zagrodzie odbyły się warsztaty kosmetyczne pod znamiennym tytułem „Nakarm swoją skórę przed wiosną”. Tak, chociaż zima jak z bajki o Królowej Śniegu, to dobrze pomyśleć o promiennej cerze w wiosennej odsłonie

Warsztaty prowadziła Grażyna Leszczyńska, krok po kroku odkrywając wszelkie tajniki wyrobu kosmetyków tworzonych na bazie dostępnych naturalnych składników. Zrobiłyśmy kremy odżywcze oraz szampon do włosów, które to każda z uczestniczek wzięła do domu. Wszystko przy ciekawych rozmowach, ziołowych herbatach, w fajnym wnętrzu naszej mazurskiej chaty. Bardzo dziękujemy wszystkim uczestniczkom, że przybyły do nas, nie bacząc na sobotnie warunki pogodowe.

Sobota, 27 stycznia, kolejne  warsztatowe przedpołudnie w naszej Zagrodzie. Tym razem kulinarnie, albowiem tematem przewodnim były wypieki: chleb na zakwasie oraz pizza. W tle kuchnia pięciu przemian, według zasad której została zagotowana kawa, oczywiście do degustacji. Oprócz tego uczestnicy warsztatów mieli okazję skosztować chleba na zakwasie wypieczonego przez prowadzące warsztaty Grażynę i Katarzynę oraz tradycyjnych wędlin lokalnej produkcji Qraś Wędliny Catering Robert Kurko. To tak na początek, bo głównym zadaniem warsztatowym było zrobienie autorskiej pizzy i zakwasu do chleba, który można wypiec zarówno w piecu chlebowym, takim jak nasz, jak i w piekarniku.

To było naprawdę smakowite, pachnące przyprawami wspólnie spędzone przedpołudnie. Dziękujemy naszym warsztatowiczom, szczególnie najmłodszym: Natalii i Edziowi, którzy wraz ze swoimi rodzicami i dziadkami dzielnie gnietli, wałkowali i produkowali swoją pizzę

PODSUMOWANIE ROKU 2023 W MAZURSKIEJ ZAGRODZIE

12 sierpień 2023 to bardzo ważna data w życiu naszej Zagrody, albowiem tego dnia obiekt został oficjalnie oddany do użytku. Wydarzeniu towarzyszyła wspaniała impreza czyli Festiwal Mazurskich Tradycji Rybackich. Od tego momentu Mazurska zagroda zaczęła funkcjonować jako przestrzeń warsztatowa, miejsce edukacyjne otwarte dla wszystkich, którzy chcą skorzystać z naszej oferty lub z nami współpracować. Od sierpnia gościliśmy dorosłych, młodzież i dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Pierwszą imprezą otwartą było „Planszówkowe zakończenie wakacji” zorganizowane pod koniec sierpnia przez Bibliotekę Polana Kultury w Orzyszu we współpracy z LGD Mazurskie Morze. We wrześniu zorganizowaliśmy zajęcia edukacyjne dla grup przedszkolnych związane z akcją sprzątania świata. W październiku przeprowadziliśmy warsztaty, w których uczestniczyli goście z estońskiej LAG Tatru Caunty Development Association. W listopadzie i grudniu w Zagrodzie odbyło się w sumie 14 warsztatów tematycznych, w tym dwa dla dorosłych, pozostałe dla młodszych uczestników. Były to warsztaty edukacyjne „ Mazurska Rybka” , „Jak to z chlebem było”, warsztaty kosmetyczne „ Nagietkowe specjały dla skóry” oraz świąteczne warsztaty wypiekania pierniczków w naszym piecu chlebowym. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy odwiedzili naszą Zagrodę. Do zobaczenia w przyszłym roku!